Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na bulionie z jelenia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bulion

dziczyzna 1 kg
boczek wędzony 1/2 kg
słonina wędzona 200 g
łopatka wieprzowa 400 g
marchew 200 g
pietruszka
seler korzeniowy
por (biała część)
cebule 2
Liść laurowy suszony Prymat 4
Ziele angielskie całe Prymat kilka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka
sól

Dodatkowo

grzyby suszone 200 g
kapusta kiszona 400 g
Liść laurowy suszony Prymat 3
Owoc jałowca cały Prymat 2
boczek wędzony 6 plastrów
kiełbasa myśliwska 100 g
ziemniaki 4
marchewki 2
cebula
smalec 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Porada

Użyłem mięsa jelenia. Z wyłowionego mięsa przygotowałem pasztet.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na bulionie z jelenia

Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy. Z mięsa zrobiłem pasztet.
Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty.
Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 05.11.2014 08:44
super danie :)
foczka-ks 16.10.2014 23:57
danie ładnie wygląda
Christopher 15.10.2014 16:57
Świetny ,lubię dziczyznę.
jasiek 15.10.2014 14:40
na dziczyźnie jeszcze nie jadłem
IwonaDD 15.10.2014 14:17
rewelacja!!!!!
Adam/ZUB3R 15.10.2014 12:04
coś dla mnie, wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak