Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czarny makaron z kurkami i natką kolendry

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 250 g świeży, czarny
kurki 300 g
śmietana 30% 100 ml
cebula 1 średnia
masło klarowane 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/3 szklanki
natka kolendry do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
papryczka chili kawałek (opcja)

Przepis i sposób przygotowania na: czarny makaron z kurkami i natką kolendry

Grzyby oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zrumienić, dodać kurki i wino, smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem, można dodać chili i czosnek. Na końcu wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia gdy się zagotuje.
Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie.
Makaron odcedzić, nie płukać i od razu wrzucić do sosu na patelnię.
Na małym ogniu chwilę podgrzewać aż sos oblepi makaron. Można dodać trochę wody od gotowania makaronu żeby go rozrzedzić.
Podawać na talerzach udekorowane natką kolendry.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 28.10.2014 18:20
Smakowałby mi :-)
kloruś 27.10.2014 20:51
wygląda absolutnie przepysznie!
Anna133 26.10.2014 08:02
pięknie podane i na pewno smaczne
adelajda 25.10.2014 20:57
Chętnie spróbuję :))
dwa pokoje z kuchnią 25.10.2014 18:44
i jak wrażenia z czarnym makaronem? super danie :)
Krystyna32 25.10.2014 16:57
pyszności
gosia561 25.10.2014 16:33
bardzo kolorowo
Czyki 25.10.2014 16:03
Cudowne danie :) a makaron muszę zrobić na Halloween :):)
Jadwiga/Jaga85 25.10.2014 15:58
Kolor makaronu robi wrażenie
Bernadeta1 25.10.2014 15:47
kolorowo i jak zawsze bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak