Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem jabłko-pigwa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
pigwa 700 g
cukier 2-3 szkl
woda 1 szkl
Goździki całe Prymat 3-4 szt
galaretka cytrynowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: dżem jabłko-pigwa

Kroki postępowania

1
Pigwę pokroiłam na ćwiartki, pozbawiając pestek. Umyłam.
Krok 1 - dżem jabłko-pigwa foto
2
Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam pigwę. Gotowałam aż zmiękła. Przetarłam przez sitko.
Krok 2 - dżem jabłko-pigwa foto
3
Zagotowałam mus z pigwy, dodałam galaretkę i cukier.
Krok 3 - dżem jabłko-pigwa foto
4
Dodałam obrane, wypestkowane i rozdrobnione jabłka. Gotowałam aż jabłka się rozgotowały. Około 30 minut.
Krok 4 - dżem jabłko-pigwa foto
5
Na koniec wrzuciłam pare goździków. I gotowałam jeszcze 5 minut. Goździki wyjęłam przed napełnieniem słoików.
Krok 5 - dżem jabłko-pigwa foto
6
dżem włożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.
Krok 6 - dżem jabłko-pigwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 26.10.2014 12:32
pyszny do bułeczki z masełkiem :)
noninka77 25.10.2014 18:36
Bardzo fajny dżemik :)
Stenka 25.10.2014 16:50
Robię też taki
bhb8 25.10.2014 15:39
dobry dżem :)
agnieszka214 25.10.2014 15:18
musi byc smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak