Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mleczny z ryżem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 15 g
cukier 1 lyzeczka
mleko 200 g
masło 50 g
ryż ugotowany 250g na mleku
mąka pszenna typ 650 350 g
mąka żytnia 50g typ 720
sól 1 lyzeczka
mak 1 garsc do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mleczny z ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotowany na mleku wystudzić, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
Krok 1 - Chleb mleczny z ryżem foto
2

Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wrzucić ryż, rozczyn i masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 2 - Chleb mleczny z ryżem foto
3


Następnie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować podłużny bochenek
Krok 3 - Chleb mleczny z ryżem foto
4
i włożyć do wyścielonej papierem keksówki o długości 20cm.
Krok 4 - Chleb mleczny z ryżem foto
5

Następnie chleb spryskać wodą, posypać makiem i delikatnie przyklepać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 5 - Chleb mleczny z ryżem foto
6

Wyrośnięte ciasto naciąć dowolnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb mleczny z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 28.02.2015 22:07
ładnie wygląda
Alex_M 24.10.2014 21:59
jest mięciutki i wilgotny, polecam :)
Janina 24.10.2014 19:21
Chleba z ryżem jeszcze nie piekłam, smaczny;)
caralajna 24.10.2014 18:12
takiego nie jadłam, ciekawy przepis
jola91 24.10.2014 15:26
Bardzo oryginalny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak