Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z czerstwego chleba

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb czerstwy 5 kromek
cukinia 2-3 szt (małe)
jajko 2 szt
mleko 200 ml
cebula 1 szt
kiełbasa krakowska 100-200 g
natka pietruszki do posypania
parmezan starty do posypania
oliwa do skropienia
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z czerstwego chleba

Kroki postępowania

1
Cukinie i cebulę pokroić w cienkie plastry, posypać szczyptą soli, parmezanem, skropić oliwą, zapiec 10 minut w 200 stopniach
Krok 1 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
2
Chleb pokroić na kromki, ułożyć je na kratce od piekarnika i podpiec kilka minut by stwardniały;
Krok 2 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
3
Kiełbasę krakowską pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, jajka rotrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem do smaku;
Krok 3 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
4
Każdą kromkę chleba zanurzać w rotrzepanych jajach z obydwu stron..
Krok 4 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
5
a następnie układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia warstwy zapiekanki następująco: kromka chleba, cukinia, plaster cebuli, natka, kiełbasa i tak do wykończenia składników
Krok 5 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
6
Resztą kiełbasy posypać wierzch zapiekanki i polać całość jajami z mlekiem, które zostały od namaczania chleba;
Krok 6 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto
7
Wierzch posypać parmezanem i odrobiną bułki tartej, rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec 25-30 minut, do zarumienienia wierzchu;
Od upieczenia do krojenia odczekać kwadrans. Smacznego!
Krok 7 - Zapiekanka z czerstwego chleba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.01.2016 14:22
rewelacja :)
Ada-Gaba 27.11.2014 16:48
fajny pomysł na smaczna zapiekankę
Klausia 21.11.2014 23:02
pomysł godny uznania :)
Malinka 27.10.2014 09:04
Rewelacja, nic się nie zmarnuje!
Renata9 22.10.2014 21:50
smaczne zapiekanki
anemon 22.10.2014 19:55
Bardzo podoba mi się Twój pomysł, chętnie wypróbuję. Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie.
Mama niejadka 22.10.2014 19:32
ciekawy pomysł
Anna133 22.10.2014 17:10
ulalala ależ ciekawe
cukiereczek 22.10.2014 17:02
wygląda apetycznie
jasiek 22.10.2014 17:00
ciekawie wygląda
Agnieszka-87-25 22.10.2014 15:57
pyszności super
Katarzyna59 22.10.2014 15:35
lubię takie zapiekanki
Futka 22.10.2014 15:12
Wspaniały pomysł! Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak