Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami w majeranku i czosnku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2,5 kg
jabłka 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie
Czosnek suszony Prymat 1 opakowanie
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami w majeranku i czosnku

Oczyszczamy kaczkę z pozostałości w środku, skrzydełek oraz kupra. Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy majeranek i czosnek. Kaczkę obtaczamy w przyprawach (należy dokładnie obsmarować mięso) następnie dodajemy łyżkę soli i nadziewamy przygotowanym nadzieniem. Dookoła możemy ułożyć plasterki jabłka. Kaczkę układamy naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywą. Widoczna na zdjęciu kaczka (2,5 kg) piekła się odpowiednio:
- 35 minut 165 stopni
- 50 minut 220 stopni
- 45 minut 180 stopni
- 15 minut po odwróceniu kaczki na drugą stronę bez pokrywy 180 stopni
Mięso było kruche, a tłuszcz dobrze wytopiony. Na koniec usuwamy jabłka i możemy zaczynać ucztę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.09.2015 20:25
wyśmienite danie
w mojej kuchni 22.10.2014 08:39
smacznie wygląda
msmariusz 21.10.2014 23:40
kaczuszka super
RenataZ-et 21.10.2014 21:17
świetne danie
dodi 21.10.2014 19:14
pyszna kaczucha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak