Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pâté z drobiowych wątróbek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 50 dag
gruszki 1 szt
cebula 2 szt
kapary 1 łyżeczka
masło 15 dag
ząbki czosnku 3 szt
brandy 50 ml
olej do smażenia
tymianek
Majeranek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
pieprz
mleko
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pâté z drobiowych wątróbek

Kroki postępowania

1
Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon,
Krok 1 - Pâté z drobiowych wątróbek foto
2
zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Pâté z drobiowych wątróbek foto
3
Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary
Krok 3 - Pâté z drobiowych wątróbek foto
4
i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia.
Krok 4 - Pâté z drobiowych wątróbek foto
5
Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe masło i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5 - Pâté z drobiowych wątróbek foto
6
Otrzymaną pastę przekładamy do glinianych miseczek, zalewamy roztopionym masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu z zalewy.
Krok 6 - Pâté z drobiowych wątróbek foto
7
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 7 - Pâté z drobiowych wątróbek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 08.10.2014 08:58
Bardzo mnie to zainteresowało i z wielką przyjemnością bym spróbowała, śliczne zdjęcie :)
kasienka23 07.10.2014 18:11
smaczne danie!
Kolorowa 07.10.2014 15:37
Podobają mi się składniki dodatkowe.
Beatris 07.10.2014 14:16
Z przyjemnością wypróbuję przepis:)
Adamorek 07.10.2014 14:02
dość wykwintnie
Noruas 07.10.2014 12:44
prawdziwe pyszności!
IwonaDD 07.10.2014 12:34
bardzo fajne smarowidło, robię czasem i polecam
Beata999 07.10.2014 12:30
Lubię paszteciki z wątróbki,pycha.
Mniam 07.10.2014 11:38
Fajne to musi być. Lubię wątróbkę, więc skorzystam z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak