Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 rozmiar M
cukier 3/4 szk
kakao 2 łyżka
mąka pszenna 3 łyżka typ 500
mąka ziemniaczana 3 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
woda 1 łyżka
margaryna 2 łyżka stopiona

MASA DYNIOWO - JABŁKOWA

dynia 500 g
jabłka 500 g
margaryna 1 łyżka
galaretka cytrynowa 2
woda 1/2 szk

MASA BUDYNIOWA

żółtko jajek 2
mąka pszenna 2 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
mleko 3,2% 1/2 l
cukier puder 1/2 szk
margaryna kostka 250 g

POLEWA

margaryna 1/4 kostki
mleko 3,2% 3 łyżka
kakao 2 łyżka
cukier 1/3 szk
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka deserowej

Przepis i sposób przygotowania na: Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Kroki postępowania

1
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
Krok 1 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
2
Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Krok 2 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
3
Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
Krok 3 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
4
Potem dodać resztę piany
Krok 4 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
5
i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
Krok 5 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
6
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Krok 6 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
7
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 7 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
8
MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki
Krok 8 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
9
i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
Krok 9 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
10
MASA BUDYNIOWA :
Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
Krok 10 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
11
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
Krok 11 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
12
POLEWA :
Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewę lekko schłodzić.
PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
Krok 12 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
13
Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
Krok 13 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
14
Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo
Krok 14 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
15
przykryć drugim nasączonym plackiem.
Krok 15 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
16
Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
Krok 16 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 12.05.2015 15:45
Wygląda super :)
myszka6 13.04.2015 16:23
Super ciacho
Ada-Gaba 30.10.2014 22:57
świetny przepis
Ada-Gaba 07.10.2014 17:59
ciasto pierwsza klasa, wygląda pysznie
marcia15 07.10.2014 17:38
pysznie wygląda!najbardziej ciekawi mnie ten krem z dyni
malaczarna23 07.10.2014 15:42
Mega apetycznie sie prezentuje
bietka 07.10.2014 13:59
mniam wygląda pysznie :)
wwwiolka 07.10.2014 11:56
Wspaniale wyglądają.
Mniam 07.10.2014 11:43
Wygląda cudownie!
migotka28 06.10.2014 22:20
pięknie wygląda
Renataj 06.10.2014 21:57
Pysznie wygląda.
Barbara13 06.10.2014 21:45
ależ apetycznie się prezentuje :)
Edith85 06.10.2014 21:32
Ale pysznosci u Ciebie :)
V_kuchareczka 06.10.2014 21:19
ciekawe połączenie
Kuchenka 06.10.2014 20:44
piekne ciacho
luna76 06.10.2014 20:00
cudne ciacho!!!!
pajbek 06.10.2014 19:54
Musi być pyszne :-)
stef 06.10.2014 19:53
Ale pycha.
Megg 06.10.2014 19:44
przepysznie się prezentuje
halina17 06.10.2014 19:16
Smacznie wygląda ciasto.
Stenka 06.10.2014 19:11
ciekawy przepis
Janina 06.10.2014 18:56
Pyszności;)
mysza75 06.10.2014 18:38
jakie piękne twoje ciacho i dynia mniam
cukiereczek 06.10.2014 18:37
ależ to apetyczne
Lis 06.10.2014 18:33
Bardzo apetycznie się zapowiada takie ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak