Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i budyniem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
jaja 2 sztuki
śmietana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jabłka 5 sztuk

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 opakowania

Porada

Jeżeli jabłka są bardzo soczyste i puszczą dużo soku - możemy dodać do nich 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Suche składniki mieszamy ze sobą na stolnicy, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem.
Krok 1 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
2
Następnie dodajemy 2 całe jaja oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
3
Ciasto dzielimy na 2 części ( w stosunku 3/4 - spód , 1/4 - wierzch) i wkładamy na 15 minut do lodówki, aby odpoczęło.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
4
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na większe kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i cukier do smaku. Dusimy ok. 10 minut (jabłka muszą być twarde).
Krok 4 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
5
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy większą część, przekładamy do blaszki o wym. 38 x 25cm i nakłuwamy widelcem.
Krok 5 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
6
Wykładamy podduszone jabłka na ciasto.
Krok 6 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
7
Teraz gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (3 szklanki na dwa opakowania) i przelewamy gorący budyń na ciasto.
Krok 7 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
8
Wałkujemy drugą warstwę ciasta, przykrywamy nią warstwę budyniową i nakłuwamy.
Krok 8 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
9
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 170 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu, gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 9 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 06.10.2014 15:04
Właśnie takie mam zamiar sobie upiec :)
Habibi 06.10.2014 14:44
U nas to ciasto nazywane jest "Uśmiech Teściowej" :) No i właśnie wiele lat temu po raz pierwszy jadłam je u swojej Teściowej :) Robię je też z gruszkami :)
Ola1young 06.10.2014 13:56
ja tez lubie takie :)
wwwiolka 06.10.2014 12:37
Bardzo fajny przepis.
krokus 06.10.2014 11:57
pyszne ciacho
engie23 06.10.2014 08:48
apetycznie wygląda
ben-ka 05.10.2014 23:47
Smaczne ciasto,lubię takie.
Jadwiga/Jaga85 05.10.2014 23:27
Pyszne ciasto!
IKrakowianka 05.10.2014 22:10
smaczne połączenie
Renata22 05.10.2014 21:43
na pewno bardzo dobre!
gosia561 05.10.2014 20:39
ale pyszności
agnieszka214 05.10.2014 20:25
tez takie lubie robic
Aleksandra/Olcia 05.10.2014 19:24
apetyczne ciacho
halina17 05.10.2014 19:22
Dobre ciasto.
ania2610 05.10.2014 19:22
Zachęcam do wypróbowania, ciacho szybkie, tanie i smaczne!
Czyki 05.10.2014 19:06
Pysznie wygląda takie ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak