Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rolada

filet z indyka 60 dag
jabłka suszone 10 plasterków
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
olej 6 łyżek

Sos żurawinowy

żurawina 15 dag
wino czerwone wytrawne 150 ml
miód 3 łyżeczki
sól szczypta

Dodatkowo

figi 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Mięso umyj i osusz. Nożem natnij mięso wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbij lekko tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem kolorowym.
Krok 1 - Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną foto
2
Na płacie mięsa ułóż plasterki suszonego jabłka. Mięso zwiń w roladę i zwiąż nićmi.
Krok 2 - Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną foto
3
Natrzyj dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej olejem i przykryj. Piecz 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewaj mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przełóż do garnuszka. Wlej wino, wsyp sól i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj miód, wymieszaj i chwilę pogotuj. Figi pokrój na ćwiartki. Ułóż na blaszce i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z upieczonej rolady zdejmij nitkę. Mięso pokrój w plastry. Polej sosem żurawinowym. Podawaj z pieczonymi figami.
Krok 3 - Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 08.10.2014 11:28
super obiadek
Barbara13 06.10.2014 21:51
ciekawe połączenie,watro wypróbować :)
w mojej kuchni 05.10.2014 18:20
wygląda przepysznie
molanka 05.10.2014 17:52
bardzo ciekawy pomysł
Joannasz3190 05.10.2014 15:56
Ciekawe połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak