Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w sosie pieczarkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1/2 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
pieczarki 30 dag
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
śmietana 30% 5 łyżek
mąka 1,5 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Mięso razem cebulą zmiel na maszynce do mielenia. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
Krok 1 - Klopsy w sosie pieczarkowym foto
2
Z masy mięsnej uformuj niewielkie kuleczki.
Krok 2 - Klopsy w sosie pieczarkowym foto
3
Klopski obsmaż z dwóch stron na oleju. Przełóż do garnka.
Krok 3 - Klopsy w sosie pieczarkowym foto
4
Wlej ½ litra wody. Zagotuj. Do klopsów dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do klopsów. Wymieszaj i gotuj 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
Krok 4 - Klopsy w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 05.10.2014 12:37
wyglądają niesamowicie!
halinah 05.10.2014 11:43
dobre smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak