Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka mięsno- ziemniaczana

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 600 g
marchewka 3 szt
por (biała część) 1 szt
kukurydza w puszce 0,5 op
groszek konserwowy 0,5 op
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
mąka pszenna 2 łyżki
bulion 0,5 szkl
ziemniaki 1,5 kg
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka mięsno- ziemniaczana

Mięso mielone podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju.Marchewkę obrać pokroić w plasterki lub kostkę .Por pokroić w półkrążki.Por i marchew dodać do mięsa .Zalać bulionem i dusić pod przykryciem aby marchew zmiękła.Następnie przyprawić solą pieprzem i papryką dość mocno.Na koniec duszenia dodać lulurydzę i hroszek .Całość zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.Sos powinien być bardzo gęsty.W tym samym cz\asie obrać i ugotować ziemniaki,do ugotowanych dolać mleko i zrobić purre.
Sos mięsny wylać do naczynia żeroodpornego a następnie przykryć warstwą purre ziemniaczanego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tak długo aż ziemniaki się lekko przyrumienią a sosa będzie wydostawał się delikatnie na wierzch

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 11.10.2014 11:09
ciekawa zapiekanka
Kejti 05.10.2014 12:30
Pożywna zapiekanka :-)
gosia1988 03.10.2014 21:11
na pewno smaczna
Konczi 03.10.2014 18:44
fajny pomysł na zapiekankę
olkaaa 03.10.2014 18:31
muszę zrobić
kriko 03.10.2014 18:24
uwielbiam zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak