Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione z jabłkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3
jajko 2
cukier 1 łyżeczka
mąka 1 sztuka
sól 1 szczypta

Porada

Podajemy na ciepło np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione z jabłkami

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odmierzamy 1/2 szklanki musu.
Krok 1 - Kluski kładzione z jabłkami  foto
2
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste.
Krok 2 - Kluski kładzione z jabłkami  foto
3
Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę.
Krok 3 - Kluski kładzione z jabłkami  foto
4
Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabieramy porcję ciasta (około 1/3 łyżki) i wkładamy do wody. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie.
Krok 4 - Kluski kładzione z jabłkami  foto
5
Kluski gotujemy na 2 razy. Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia. Życzę smacznego :)
Krok 5 - Kluski kładzione z jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak