Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w sosie grzybowym

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kilogram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
grzyby leśne 30 dag
cebula 1 sztuka
woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie grzybowym

Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce, dodajemy przyprawy, jajko oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wyrabiamy, aby składniki się połączyły i formujemy kulki.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy z obydwu stron mięso. Przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy oczyszczone i pokrojone grzyby wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku i przekładamy do mięsa.

Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Powstały sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie wody. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 03.10.2014 18:43
Smaczne danie.
Ewelina1991 03.10.2014 09:32
pyszne klopsy
mysliwy
mysliwy 03.10.2014 09:26
Idealne o tej porze roku
Anna169Hosz 03.10.2014 09:17
Bardzo apetyczne klopsiki.
Zdzisław 02.10.2014 23:19
dla mnie smaczne danie podano
Konczi 02.10.2014 22:42
Lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak