Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy krem jaglany

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
woda 2 szklanki
cukier 3 łyżki
czekolada mleczna 100 gram
mleko 1 szklanka
kakao 2 łyżeczki
orzechy laskowe mielone 4 łyżki

Porada

Mając słaby blender, który nie rozdrobni dokładnie kaszy, proponuję po ukończeniu miksowania przetrzeć krem przez gęste sitko.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy krem jaglany

Wodę zagotowujemy z cukrem. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie wrzucamy do gotującej się wody z cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na 30 minut, aby kasza wchłonęła ewentualny nadmiar płynu.
Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, kakao i orzechy laskowe. Miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do 7 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 16.10.2014 18:39
fajny pomysł
Kuchenka 15.10.2014 16:09
świetnie, moja ulubiona kasza w postaci deseru - muszę wypróbować ;)
wwwiolka 15.10.2014 12:38
Bardzo fajny przepis.
Jadwiga/Jaga85 14.10.2014 22:21
Pyszny musi być!
Konczi 14.10.2014 19:49
wygląda apetycznie
irenka 14.10.2014 19:17
super przepis,na pewno pyszny krem
aginaa 14.10.2014 17:01
chetnie bym sprobowala

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak