Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane w czerwonym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 80 dag
kostka rosołowa 1 sztuka
pomidory w puszce 1/2 puszki
ser żółty 25 dag
mięta kilka listków
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane w czerwonym sosie

Pory oczyścić,przepołowić i umyć.Do naczynia wlać 1 1/2 litra wody,doprowadzić do wrzenia,dodać kostkę rosołową i pory,gotować 20minut.Pory wyjąć,pokroić na kawałki,wywar zostawić.Pomidory przetrzeć włożyć do rondelka,dodać 1/2 szklanki wywaru z gotowania ,doprowadzić do wrzenia.Żółty ser zetrzeć na tarce.Mąkę rozprowadzić z odrobiną zimnej wody dodać sosu pomidorowego,wymieszać , zagotować i zdjąć z ognia.Żółty ser dodać do sosu,wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Pory ułożyć w żaroodpornym naczyniu ,polać sosem,posypać miętą i zapiekać 30minut w temperaturze 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak