Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta migdałowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka 150 g
jajko 1 sztuka
migdały siekane 100 g
cukier 50 g
mąka ziemniaczana 35 g
maliny świeże 400 g
jagody 400 g
śmietana kremówka 300 ml
śmietana kwaśna 200 ml
sok z wiśni 300 ml
czekolada gorzka 50 g
cukier waniliowy 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: tarta migdałowa

mąkę, zmielone migdały, 50 g cukru, pokrojone w kosteczkę masło i jajko zagniatamy na kruche ciasto. Robimy z ciasta kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie trzeba go rozwałkować, wyłożyć formę do ciasta, posypać migdały. Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni. (ciasto kruche dobrze piec posypane grochem bo wtedy nie zniknie nam kształt).

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 6 łyżkami soku. Resztę soku doprowadzamy do wrzenia z 2 łyżkami cukru. Wlać rozdrobnioną mąkę z sokiem i mieszając gotujemy przez ok 1 minutę. Do ostudzonej masy wsypujemy pokrojone maliny i jagody. Mieszamy, przekładamy na tartę i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.

Czekoladę posiekać. Włożyć do garnka razem z 50 gr kremówki i 1 łyżeczką masła. Roztopić w rondelku.
Kwaśną śmietanę ucieramy mikserem Kasia wraz z cukrem waniliowym. 250 g kremówki ubijamy i dodajemy do utartej śmietany.
Krem wykładamy na ciasto polewamy czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.10.2014 09:35
apetyczna
noninka77 12.10.2014 09:33
Pięknie wygląda :)
Zdzisław 11.10.2014 22:56
smaczne ciasto na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak