Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada indycza z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 80 dag
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
ser żółty 15 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada indycza z pieczarkami

Filet z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrawamy wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstał duży płat mięsa. Rozbijamy tłuczkiem i oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i lekko przyrumieniamy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż będą miękkie.Pieczarki z cebulą mielimy w maszynce do mielenia a następnie dodajemy do nich starty na drobnej tarce żółty ser i mieszamy. Na rozłożonym płacie mięsa rozprowadzamy pieczarkowy farsz, zostawiając od brzegu kilka cm żeby farsz nie wypadał i łatwiej było zwinąć mięso i ostrożnie zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy szklanką bulionu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 1 godzinę polewając mięso od czasu do czasu pozostałym bulionem. Po upieczeniu wyjmujemy roladę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym czasie z pozostałego z pieczenia bulionu robimy sos, zagęszczając go niewielką ilością mąki wymieszanej w 1/4 szklanki wody i w razie konieczności doprawiamy do smaku. Roladę kroimy w plastry i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak