Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z pieczonej dyni i papryki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1/2 sztuka /mała/
papryka czerwona 2 sztuka
ciecierzyca 200 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbek
jajko 1 sztuka
oliwa 2 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczka
olej rzepakowy do pieczenia i smażenia warzyw

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczonej dyni i papryki

Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki podobnej wielkości. Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, ułożyć kawałki dyni, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestygnięcia.

Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach.

Cebulę pokroić w grube plastry i usmażyć bez rumienienia. Odstawić do przestygnięcia.

Paprykę umyć, pokroić, usunąć nasiona i ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, przemieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać ze skórki.


Warzywa zmielić w maszynce do mielenia, przełożyć do miski miksera, dodać wcześniej zmieloną ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, oliwę, jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.09.2015 12:09
nie jadłam takiego, z chęcią bym spróbowała
caralajna 02.01.2015 20:13
musiał być pyszny
anemon 13.10.2014 19:50
Pasztet jest bardzo smaczny.
ben-ka 08.10.2014 18:37
Wygląda bardzo apetycznie,pewnie by mi smakował taki pasztet.
Alex_M 08.10.2014 17:35
musi przepysznie smakować :)
Agnieszka-87-25 08.10.2014 14:46
interesujacy jest
Renataj 08.10.2014 14:35
Bardzo lubię warzywne pasztety:)
Adamorek 08.10.2014 14:08
piękny kolorek
kloruś 08.10.2014 12:36
świetny, zdrowy, warzywny pasztet... super!
Motorek 08.10.2014 12:23
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak