Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

mąka tortowa 100 gram
mąka ziemniaczana 25 gram
jajko 3 sztuka
cukier drobny 100 gram

MASA Z JABŁEK

jabłka antonówki 1,5 kilogram
cukier 3/4 szklanka
woda 1 i 3/4 szklanka
budyń śmietankowy 2,5 opakowanie

PONADTO

śmietana kremówka 1/2 litr
cukier puder 2 łyżka
biszkopty okrągłe 2 opakowanie
wiórki kokosowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

MASA Z JABŁEK:
jabłka antonówki - 1,5 kg
cukier – 3/4 szk.
woda /do jabłek/ - 1 szk.
budyń śmietankowy bez cukru – 2,5 op.
woda /do budyniu/ - 3/4 szk/

PONADTO:
śmietana kremówka – 1/2 l
cukier puder – 2 łyżki
biszkopty z galaretką i czekoladą – 2 op.
wiórki kokosowe – do dekoracji

BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki przesiać i wymieszać i delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24x36 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 20-25 minut. Odstawić do wystygnięcia.

MASA Z JABŁEK: jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier i przez chwilę gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają myć miękkie, ale mają się nie rozgotować. Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki wody i wlać do jabłek. Zagotować energicznie mieszając i zestawić z ognia.

Gorące jabłka wyłożyć równą warstwą na biszkopcie. Odstawić do przestygnięcia, a następnie na warstwie jabłek ułożyć ciastka czekoladą do góry. Odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietanę wyłożyć na cieście, posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 31.03.2015 20:37
bardzo lubię to ciasto
anemon 13.10.2014 19:47
Bardzo się cieszę, że Wam się podoba. Dziękuję.
Alex_M 08.10.2014 17:43
rewelacyjnie urozmaiciłaś ciacho :) super :)
Ania96 08.10.2014 16:02
robię bardzo podobny i jest pyszny
Christopher 08.10.2014 15:42
Pyszniutki...
Kluska_87 08.10.2014 14:45
apetyczne ciacho
bietka 08.10.2014 13:17
mniam to coś dla mnie :)
Beatris 08.10.2014 12:51
Wygląda niezwykle smakowicie, z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek:)
IZABELA29 08.10.2014 12:14
po prostu delicja
Mniam 08.10.2014 11:39
Wygląda niezwykle apetycznie. Lubię takie ciasta :)
mysza75 08.10.2014 11:23
pycha do kawki pianka jak chmurka wygląda
Róża1 08.10.2014 11:11
bardzo dobry pomysł !!! wspaniały przepis :-).
anemon 08.10.2014 10:28
Bardzo Wam dziękuję.
Wiesława1 08.10.2014 10:20
mogę się wprosić na kawę...i ciacho?
Krystyna32 08.10.2014 09:19
apetyczny
Wiktoria29 08.10.2014 09:18
wygląda rewelacyjnie , z chęcią wzięłabym kawałeczek
Malinka 08.10.2014 09:04
Dla mnie SUPER!!! ciacho :)
iziona 08.10.2014 08:55
Przeapetyczne ciasto
kasiaw 08.10.2014 08:42
pyszne ciacho
Czyki 08.10.2014 07:57
Wygląda wspaniale :)
VioletoweKucharzenie 08.10.2014 07:07
piękne ciacho!
Ola1984 08.10.2014 07:06
Bardzo apetycznie wygląda to ciacho, świetny pomysł z połączeniem jabłek z kokosem.
Ali 08.10.2014 05:59
Ładnie wygląda, zjadłbym :)
halinah 08.10.2014 00:32
dobry deser :)
w mojej kuchni 08.10.2014 00:20
rarytasy deserowe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak