Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

łopatka bez kości 70 dkg
kasza jaglana 1 szklanka
seler naciowy 2 gałązki
grzyby suszone 10 g
cebula 2 szt
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
żółtko jajek 1 szt
masło 30 g
woda letnia wg potzreby
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną wypłukać. Zagotować osoloną wodę – na szklankę kaszy dwie szklanki wody. Wrzucić kaszę na wrzątek i gotować aż do wsiąknięcia wody. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami foto
2
Mięso – u mnie krojona łopatka, umyć zalać wodą, dodać seler i grzyby, posolić i gotować do miękkości.
Krok 2 - Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami foto
3
Następnie z powstałego wywaru wyjąć mięso, grzyby a także seler a potem zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym albo ziołowym. Dodać kasze jaglana i jeszcze raz przemieszać farsz.
Krok 3 - Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami foto
4
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę. Zrobić w mące dołek i dodać roztopione masło oraz żółtko roztrzepane w paru łyżkach ciepłej wody. Posolić. Zagniatać ciasto, dolewając w miarę potrzeby ciepłą wodę. Z gotowego ciasta uformować kulę, przykryć miską i pozostawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Krok 4 - Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami foto
5
Podsypać stolnicę mąką. Odkrawać po kawałku ciasto z kulki, rozwałkowywać cienko i szklanką wycinać koła. Na każde kółko nakładać małą łyżeczką farsz. Kleić brzegi pieroga i gotować we wrzącej osolonej wodzie – 3-4 minuty od wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami foto
6
Cebulkę zeszklić na oleju i krasić nią gotowe pierogi.
Krok 6 - Pierogi z kaszą jaglaną mięsem i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.02.2017 19:41
smaczne pierogi
Alex_M 29.09.2014 10:00
świetny pomysł na pierożki! :)
Kuchenka 24.09.2014 22:31
ładnie wyglądaja
V_kuchareczka 24.09.2014 21:26
bardzo smaczne
Jadwiga/Jaga85 24.09.2014 17:08
Pyszne pierożki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak