Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kolorowym wnętrzem
Kroki postępowania
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
* w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych
Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.
Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki.
* oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami,
** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą.
Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny.
Życzę smacznego! :)