Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kolorowym wnętrzem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

PODSTAWA MIĘSNA

łopatka wieprzowa 500 g (mielonej)
jajko 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 - 2 ząbki
kajzerka 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy słodki
sól i pieprz
olej do smażenia

FARSZ

cebula biała 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
pieczarki 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
natka pietruszki 1 mały pęczek
ogórki kiszone 2 sztuki
sos sojowy słodki 3 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Rolada świetnie smakuje z sosem pieczarkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kolorowym wnętrzem

Kroki postępowania

1
Cebulę, paprykę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki oraz siekamy pietruszkę.

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto
2
Na odrobinie oleju szklimy cebulkę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki i startą marchewkę. Wszystko smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną, a woda odparuje.

Następnie całość doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto
3
Następnie przygotowujemy podstawę mięsną.

Do miski dodajemy zmielone mięso z łopatki wieprzowej, podsmażoną na oleju cebulkę, namoczoną w mleku kajzerkę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

* w wersji bezglutenowej możemy użyć namoczonych w mleku wafli ryżowych
Krok 3 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto
4
Kolejny etap to zawijanie rolady.

Na foli spożywczej układamy mięso, tak aby utworzyło prostokąt. Możemy użyć do tego wałka do ciasta.
Krok 4 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto
5
Na mięsie układamy podsmażone warzywa i pieczarki oraz posypujemy pokrojonym ogórkiem kiszonym.
Krok 5 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto
6
Roladę zawijamy przy pomocy foli spożywczej.
Krok 6 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto
7
Boki rolady zamykamy podstawą mięsną.

Tak zawiniętą roladę przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem*, zawijamy i wkładamy do keksówki.

* oprócz oleju folię możemy posypać ulubionymi ziołami,

** pamiętajmy aby przed przełożeniem rolady na folię aluminiową, ściągnąć folię spożywczą.

Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 0,5 godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 0,5 godziny.

Życzę smacznego! :)
Krok 7 - Rolada z kolorowym wnętrzem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 07.10.2014 20:24
zachwycająca!
gibli 26.09.2014 15:18
jest tak kolorowa, ze aż szkoda jej jeść, ale kawałeczek poproszę)))
Jagódka77 25.09.2014 13:32
takie danie skusi chyba każdego, wygląda wyśmienicie
Monika-twin 24.09.2014 21:38
Pieknie wyglada.
anemon 24.09.2014 20:42
Niezwykle apetycznie wygląda.
DorotaZ 24.09.2014 19:30
Pomysłowo, smacznie i kolorowo
Christopher 24.09.2014 17:09
Smacznie i wesoło.
Helena63 24.09.2014 16:43
jaka kolorowa!
Grazyna0211 24.09.2014 14:01
smacznie i kolorowo
wwwiolka 24.09.2014 13:45
Bardzo fajne danie.
Triss 24.09.2014 13:18
ciekawy przepis. :)
Czyki 24.09.2014 13:01
O pyszności u Ciebie, wygląda obłędnie :)
Beatris 24.09.2014 12:44
Wspaniale wygląda:)
molanka 24.09.2014 12:34
bardzo apetyczne
Magula 24.09.2014 12:27
Ciekawa propozycja
Renataj 24.09.2014 11:29
Patrząc na ten bardzo apetyczny widok zrobiłam się mego głodna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak