Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 160 g
cukinie małe 1 szt
masło 30 g
kiełbasa biała 150 g
ser żółty 50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
parmezan starty 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą

Kroki postępowania

1
Cukinię pokroić w krążki.
Zagotować wodę na makaron, dodać zioła / z dodatkiem soli/.
Wrzucić makaron i gotować ok.5 minut.
Dodać cukinię i gotować jeszcze 4 minuty .
Ugotowany makaron z cukinią przelać na sitko.
Krok 1 - Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą foto
2
Kiełbasę pokroić w plastry, ser żółty w kostkę.
Ser wymieszać z makaronem.
Krok 2 - Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą foto
3
Naczynie żaroodporne / na 2 porcje/ wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.
Na dnie ułożyć plasterki kiełbasy i przykryć przygotowanym makaronem.
Krok 3 - Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą foto
4
Posypać parmezanem.
Krok 4 - Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą foto
5
Obłożyć kawałkami masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekać 15-20 minut w temp.180st.C.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Krok 5 - Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą foto
6
Gotowa zapiekankę wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym serem i udekorować listkami tymianku.
Krok 6 - Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 23.09.2014 14:19
ładne danie
gosia561 23.09.2014 11:56
ciekawie to wygląda
Pietruszka 23.09.2014 11:09
apetyczne danie
pestka 23.09.2014 11:08
zapowiada się smaczny obiadek
Wafelek2601 23.09.2014 10:52
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak