Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarski pasztet z dynią

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 400g ugotowanej
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
dynia 1 duzy kawalek
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
Zalewa: 4lyzki z suszonych pomidorów
suszone pomidory z czosnkiem 1czubata lyzka i bazylią
czubrica czerwona 1 plaska lyzeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 lyzeczki
jaja 2 szt

Porada

Przepyszny pasztet z przepisu Anemon :) podaję z moimi zmianami.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarski pasztet z dynią

Kroki postępowania

1
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, ułożyć na blasze. Obok ułożyć dynię rozkrojoną na ćwiartki (zawsze piekę od razu całą), oczyszczoną z nasion. Piec około 30 minut w 200stopniach. Wystudzić.
Krok 1 - Jarski pasztet z dynią foto
2
Cebulę przesmażyć na oleju z zalewy, dodać czosnek, zdjąć z ognia.
Krok 2 - Jarski pasztet z dynią foto
3
Upieczone warzywa (z dyni usunąć skórę, odważyć 400g miąższu) wraz z ugotowaną ciecierzycą i uduszoną cebulą zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Jarski pasztet z dynią foto
4
Wszystkie zmielone składniki przełożyć do dużej miski
Krok 4 - Jarski pasztet z dynią foto
5
Dodać jajka, wsypać przyprawy: suszone pomidory, czubricę, gałkę, dodać soli i pieprzu do smaku. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
Krok 5 - Jarski pasztet z dynią foto
6
Masę przełożyć do keksówki 10x20cm. Wyrównać skropić olejem (można z zalewy z pomidorów). Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Jarski pasztet z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 02.10.2014 17:12
chętnie bym spróbowała takiego pasztetu
Mniam 02.10.2014 13:25
Ciekawy przepis. Wart wypróbowania.
wwwiolka 02.10.2014 12:24
Bardzo fajny przepis.
Alex_M 02.10.2014 11:59
koniecznie wypróbujcie ten pasztet bo jest świetny! :)
Pietruszka 02.10.2014 10:58
fajny przepis, a pasztet wygląda smakowicie
ben-ka 02.10.2014 10:57
Musze i ja upiec,bo dynia mi obrodziła:)
Beatris 02.10.2014 10:46
Jeszcze nie robiłam jarskiego pasztetu... Zabieram przepis do ulubionych, bo muszę to nadrobić:)
mysza75 02.10.2014 10:21
Bardzo fajny pasztet, uwielbiam jarskie
as28 02.10.2014 10:15
fajny pasztecik
anemon 02.10.2014 09:51
Cieszę się bardzo, ze skorzystałaś z mojego przepisu. Zmiany w przepisie są zawsze mile widziane, bo za każdym razem pasztet może smakować inaczej.
Ola1984 02.10.2014 09:37
Uwielbiam warzywne pasztety, ten wygląda smakowicie.
ice cubes 02.10.2014 09:36
z chęcią bym spróbował
gosia56 02.10.2014 09:18
na pewno pyszny jeszcze takiego nie jadłam ani nie robiłam
kloruś 02.10.2014 09:03
bardzo apetycznie się zapowiada!
kasiaw 02.10.2014 09:01
prezentuje się smacznie
olkaaa 02.10.2014 08:49
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak