Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 300 gram
mąka pszenna typ 550 150 gram
zakwas żytni 100 gram
woda 500 ml
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
orzechy laskowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Czas wyrastania zależy od paru czynników, m.in. od siły zakwasu, czy temperatury otoczenia. W każdym razie będzie to trwało około 12-16 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy (lub prawie do brzegów).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie ostrożnie i delikatnie wyjmujemy chleb z formy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy chleb jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w środku na około 1 godzinę. Następnie wyjmujemy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.10.2014 10:44
Bardzo lubię chleb z orzechami.Ostatnio coraz częściej piekę ale taki jeszcze przede mną :-)
cris04 02.10.2014 20:34
Ten chlebek ma miąższ, który uwielbiam...........
krokus 02.10.2014 13:08
pyszny chlebuś
dodi 02.10.2014 12:37
apetycznie wygląda
IwonaDD 02.10.2014 11:30
pyszny chlebek
IZABELA29 02.10.2014 11:26
dawno nie robiłam swojego chleba
Ola1984 02.10.2014 09:37
Mmm... zapachniało jesienią :)
ice cubes 02.10.2014 09:37
ciekawy przepis :)
Mama niejadka 02.10.2014 09:36
Smacznie wygląda :)
kloruś 02.10.2014 09:07
Bardzo apetyczne zdjęcie i fajny przepis!
Wiktoria29 02.10.2014 09:05
uwielbiam chleb pieczony w domu
kasiaw 02.10.2014 09:03
uwielbiam domowy pieczony chleb
reniatka 02.10.2014 07:42
Wspaniały chlebuś
Magula 02.10.2014 07:31
Rewelacyjny chlebek i zachęcające zdjęcia
gibli 02.10.2014 07:00
zjadłabym kromeczkę na śniadanie:)
Krzysztof15 02.10.2014 06:43
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak