Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijańce

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 200 ml
cukier 0,25 szklanki
sól 1 szczypta
mąka 2,5 szklanki
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijańce

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy, do letniego dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zaczyn, żółtka jaj, rozpuszczoną margarynę, cukier i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Drożdżowe zawijańce foto
2
Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy, smarujemy dżemem, zawijamy w rulon.
Krok 2 - Drożdżowe zawijańce foto
3
Rulon kroimy w plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 25 minut.
Krok 3 - Drożdżowe zawijańce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 17.11.2014 08:51
bardzo smaczne
Kejti 21.10.2014 09:14
Poproszę do kawki :-)
Renata22 01.10.2014 20:57
fajniutkie ;)
noninka77 01.10.2014 18:15
Pyszności :)
cukiereczek 01.10.2014 16:19
proste i idealne do filiżanki kawy lub herbaty
malaczarna23 01.10.2014 16:15
Uwielbiam takie:)
mirosława4 01.10.2014 15:50
bardzo lubię
marcia7 01.10.2014 15:36
ale pyszności
molanka 01.10.2014 15:33
ale super wyglądają
everay 01.10.2014 15:24
pyszności
aisoglam 01.10.2014 14:52
Apetyczne te zawijańce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak