Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 4 duże
czosnek 3-4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
pieprz 10 szt
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków

Buraki obieramy, myjemy i kroimy np w kostkę.
Przekładamy do słoja. Wkładamy ząbki czosnku, ziela, liście i pieprz.
W garnku zagotowujemy 2 l wody + 2 łyżki soli. Gorąca woda zalewamy buraki.
Wkładamy dodatkowo skórkę z chleba razowego. Po 3 dniach skórkę wyciągamy, po 7 dniach zakwas jest gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 05.10.2014 00:08
Przydatny przepis :-)
Konczi 01.10.2014 07:17
przepis już wkrótce będzie niezbędny :))
Noruas 30.09.2014 23:48
robię podobny i uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak