Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serkiem waniliowym i brzoskwiniami
Kroki postępowania
-Dodać jajka, mleko, stopione, schłodzone masło i sol.
-Miksując robotem lub mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę ,aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
-Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min
-Smażyć z obu stron na patelni nasmarowanej delikatnie tłuszczem.
Usmażone naleśniki ułożyć na półmisku
-W rondelku zagotować 0,5 szklanki wody, dodać cukier, cukier wanilinowy.
-Do gorącego syropu dodać ( energicznie mieszając ) mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
-Gotować do zgęstnienia.
-Dodać pokrojone owoce , sok z cytryny , dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty.
Gotowym musem udekorować przygotowane wcześniej naleśniki.