Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z pieczarkami, papryką i fasolką.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 300 g
pieczarki 25 dag
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
marchewka 2 szt
natka pietruszki 1 łyżka
fasolka szparagowa kilka strąków
papryka konserwowa 2 kawałki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat
cukinia żółta 0,25 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z pieczarkami, papryką i fasolką.

Ryż gotujemy 20 min w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i płuczemy wodą, odstawiamy.
Na rozpuszczonym maśle smażymy cebulę, gdy tylko się zrumieni wrzucamy do niej pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem ,zmniejszamy ogień, po 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i połamane strączki zielonej fasolki szparagowej, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
Paprykę wyciągamy z zalewy i kroimy w kostkę to samo robimy z cukinią.
Gdy marchewka będzie już prawie miękka wrzucamy do naszych warzyw resztę czyli papryk, cukinię, natkę pietruszki, doprawiamy chili i granulowanym czosnkiem.
Dusimy wszystko do momentu aż większość wody się zredukuje, na koniec dodajemy koncentrat i wsypujemy nasz ryż, warzywa mieszamy razem z ryżem i podajemy ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 30.09.2014 18:57
dla mnie smaczny obiad
Róża1 30.09.2014 18:07
pyszne danie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak