Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
woda

Sos boloński

mięso mielone 60 dag
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat
przecier pomidorowy 200 g

Sos beszamelowy

mleko 600 ml
mąka 4 łyżki
masło 2 łyzki
cebula 1 szt
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól
pieprz
jajko 1 szt
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Kroki postępowania

1
Mięso usmażyć zalać odrobiną wody i dusić około 30 minut.
Krok 1 - Lasagne  foto
2
Koncentrat pomidory rozmieszać w o 1/2 szkl wody i dodać do mięsa doprawić i dusić jeszcze ok 20 minut.
Krok 2 - Lasagne  foto
3
Cebulę zeszklić na maśle dodać mąkę i zasmażyć. Następnie wlewać mleko energicznie mieszając
Krok 3 - Lasagne  foto
4
Zdjąć z ognia doprawić do smaku , dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Lasagne  foto
5
Składniki ciasta wymieszać i zagnieść. Podzielić na 6 części.
Krok 5 - Lasagne  foto
6
Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysokiego żaroodpornego naczynia.
Krok 6 - Lasagne  foto
7
Wykładać w następujący sposób :1ciasto - 1/3 sosu bolońskiego - 2ciasto - 3-4 łyżki sosu beszamelowego - 3ciasto - 1/2 sosu bolońskiego - 4ciasto -3-4 łyżki sosu beszamelowego - 5ciasto - sos boloński - 6ciasto - sos beszamelowy - sterty żółty ser
Krok 7 - Lasagne  foto
8
Piec 1h w temp 180 stopni.
Krok 8 - Lasagne  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 30.09.2014 13:35
zjadłabym kawałek
dodi 30.09.2014 13:12
moje smaki
bhb8 30.09.2014 12:44
uwielbiam to danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak