Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą włoską

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

kapusta włoska 1/2 główki
boczek surowy 200 g
koperek pęczek
cebula
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
pomidory malinowe 2
pieczarki 200 g
żółty ser starty 150 g
sól i pieprz

Naleśniki

jajko 2
mleko 3,2% 125 ml
woda gazowana 125 ml
mąka 5 łyżek
sól

Do panierowania

jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą włoską

Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości.
Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Naleśniki:

Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.

Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.10.2014 20:38
pyszności :))
ggosienka68 03.10.2014 09:41
wyglądają bardzo apetycznie :)
jasiek 30.09.2014 13:16
idealne nadzienie
dodi 30.09.2014 13:11
super wersja
Renataj 30.09.2014 12:12
Krokiety na bogato - warto spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak