Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
Mój przepis na soczyste żeberka Prymat 1 opakowanie
cebula 1 szt.
miód wielokwiatowy 2 łyżki
ketchup łagodny 6 łyżek
powidła śliwkowe 4 łyżki
suszone pomidory
kapary całe Smak
mix sałat
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
2
Żeberka pokroić na mniejsze porcje (1-2 kostki), smażyć z obu stron na 1 łyżce oleju na bardzo rozgrzanej patelni przez około 7-8 minut, aby się zarumieniły.
Krok 2 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
3
W osobnym naczyniu przygotować marynatę, łącząc zawartość torebki z ketchupem, powidłami śliwkowymi i pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać, dodając miód.
Krok 3 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
4
Podsmażone żeberka obtoczyć dokładnie marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami oleju (w celu uniknięcia przypalenia), polać pozostałą marynatą z cebulą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra/dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1,5h.
Krok 4 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
5
Sałatka: mix sałat łączymy z sosem włoskim (oliwa z pomidorów suszonych i woda wymieszane z sosem włoskim). Do tego dodajemy kilka posiekanych pomidorów suszonych oraz kapary (garstka). Taką sałatkę chłodzimy w lodówce. Danie jest gotowe! Można podawać z musztardą, sałatką i opcjonalnie z opiekanymi ziemniakami.
Krok 5 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 24.11.2014 09:33
uwielbiamy zeberka, dziekuje za przepis!
kasia.s 11.11.2014 13:45
Pełen profesjonalizm... kiedy ja dojdę do takiego poziomu kulinarnego...:)
Czarnula666 10.11.2014 16:53
Robiłam, naprawde pyszne. Nie dodałam kaparów i dodałam troche ostrości :)
eliza135 12.10.2014 17:16
palce lizać na takie danie
marcia7 30.09.2014 12:02
pięknie złociste
gosia561 30.09.2014 11:52
doskonale zrobione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak