Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 450 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól szczypta

nadzienie

jabłka 5 szt
herbatniki 100 g
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać masło i posiekać nożem.
Wymieszać jajko z żółtkiem i połączyć z mąką. Zagnieść ciasto i owinięte folia wstawić do lodówki.
Jabłka orać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazdko nasienne.
Skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki/u mnie ok.10 cm/.
Krążkami ciasta wykleić foremki. Spód podziurkować widelcem i obsypać pokruszonymi ciasteczkami.
Do każdej foremki włożyć polówkę jabłka, posypać cukrem i cynamonem.
Przykryć krążkiem ciasta /wielkości foremki/, zlepić brzegi posmarować wierzch białkiem.
Z kawałków pozostałego ciasta można wykroić ozdobne elementy / np.listki/i nałożyć je na wierzchu ciasta.
Można posypać cukrem /lub dopiero po upieczeniu cukrem pudrem/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec ok.25 minut /do przyrumienienia się wierzchu ciasta/.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 30.09.2014 14:30
pyszne !!!!
R'n'G Kitchen 30.09.2014 12:39
Niebo w gębie! Mniam!
Wiktoria29 30.09.2014 10:05
super ciacha
Grazyna0211 29.09.2014 20:24
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak