Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki
Dodać masło i posiekać nożem.
Wymieszać jajko z żółtkiem i połączyć z mąką. Zagnieść ciasto i owinięte folia wstawić do lodówki.
Jabłka orać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazdko nasienne.
Skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki/u mnie ok.10 cm/.
Krążkami ciasta wykleić foremki. Spód podziurkować widelcem i obsypać pokruszonymi ciasteczkami.
Do każdej foremki włożyć polówkę jabłka, posypać cukrem i cynamonem.
Przykryć krążkiem ciasta /wielkości foremki/, zlepić brzegi posmarować wierzch białkiem.
Z kawałków pozostałego ciasta można wykroić ozdobne elementy / np.listki/i nałożyć je na wierzchu ciasta.
Można posypać cukrem /lub dopiero po upieczeniu cukrem pudrem/ i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec ok.25 minut /do przyrumienienia się wierzchu ciasta/.