Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka po rosyjsku
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy najpierw nieco pietruszki, a następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa.
3. Do smażącego się na wolnym ogniu farszu dodajemy szczyptę cynamonu, dwie szczypty kminku, 2 łyżeczki majeranku i 1 łyżeczkę papryki słodkiej.
4. Gdy pieczarki nieco zbrązowieją, a cebula się zrobi nieco bardziej miękka, dodajemy kieliszek czyli ok. 40 ml wódki na patelnie i dokładnie wszystko mieszamy. Podsmażamy całość aż alkohol wyparuje.
5. Filety z kurczaka przecinamy w pół i nieco je ubijamy.
6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy nasze filety. Do każdego fileta dajemy trochę farszu i składamy w pół.
7. Złożonego kurczaka nacieramy z dwóch stron oliwą i przyprawiamy.
8. Kurczaka pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
9. W międzyczasie gdy kurczak się piecze najlepiej przygotować sobie grillowaną paprykę, czyli kroimy paprykę w poprzek na cienkie kawałki, posypujemy przyprawą do grilla i używamy patelni grillowej. Taka papryka może być miejscami czarna.
10. Tak przygotowanego kurczaka z papryką najlepiej serwować na jesienny obiad z herbatą z małym dodatkiem koniaku.
SMACZNEGO!!!