Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka po rosyjsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Farsz

cebula biała 1 szt.
pieczarki 5 szt.
marchew 0,5 szt.
natka pietruszki
Kminek mielony Prymat
cynamon
majeranek
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól
pieprz
oliwa
wódka

Kurczak

filety z kurczaka 2 szt.
majeranek
Czosnek suszony Prymat
sól
pieprz
oliwa

inne

papryka czerwona
Grill przyprawa klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka po rosyjsku

1. Pieczarki kroimy w dosyć cienkie paski, a następnie jeszcze na trzy części. Cebulę należy pokroić w tzw. piórka, czyli połowę kółek, a marchewkę w drobne słupki.

2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy najpierw nieco pietruszki, a następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa.

3. Do smażącego się na wolnym ogniu farszu dodajemy szczyptę cynamonu, dwie szczypty kminku, 2 łyżeczki majeranku i 1 łyżeczkę papryki słodkiej.

4. Gdy pieczarki nieco zbrązowieją, a cebula się zrobi nieco bardziej miękka, dodajemy kieliszek czyli ok. 40 ml wódki na patelnie i dokładnie wszystko mieszamy. Podsmażamy całość aż alkohol wyparuje.

5. Filety z kurczaka przecinamy w pół i nieco je ubijamy.

6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy nasze filety. Do każdego fileta dajemy trochę farszu i składamy w pół.

7. Złożonego kurczaka nacieramy z dwóch stron oliwą i przyprawiamy.

8. Kurczaka pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

9. W międzyczasie gdy kurczak się piecze najlepiej przygotować sobie grillowaną paprykę, czyli kroimy paprykę w poprzek na cienkie kawałki, posypujemy przyprawą do grilla i używamy patelni grillowej. Taka papryka może być miejscami czarna.

10. Tak przygotowanego kurczaka z papryką najlepiej serwować na jesienny obiad z herbatą z małym dodatkiem koniaku.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 17.02.2015 11:28
ciekawy przepis:)
Kejti 05.10.2014 13:50
Napracowałeś się,ale wyglądają pysznie :-)
jasiek 29.09.2014 11:17
ekstra smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak