Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z malinami na czekoladowym spodzie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czekoladowy spód

ciastka 3/4 paczki pryncypałek
masło 2/5 kostki

Masa serowo-kremowa

ser biały 500 g
serek mascarpone 375 g
jajko 4
śmietana 30% 50 ml
budyń 1 malinowy
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1 łyżka

Dodatkowo

maliny świeże 1 koszyczek

Porada

Sernik podczas pieczenia bardzo rośnie w górę, dlatego warto założyć obręcz do tortów, żeby nam nie "wyszedł" na boki. Lub chociaż wyłożyć brzegi tortownicy paskiem papieru do pieczenia szerszym niż nasz brzeg (ja papier dałam też na dno)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z malinami na czekoladowym spodzie

Kroki postępowania

1
Ciasteczka czekoladowe drobno kruszymy (ja je wkładałam połamane do woreczka i traktowałam tłuczkiem do mięsa). Masło rozpuszczamy na gazie (nie doprowadzając do zagotowania!), dodajemy ciastka i mieszamy do połączenia.
Krok 1 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
2
Masą wylepiamy dno tortownicy (26cm). Zapiekamy około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy.
Krok 2 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
3
Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek.
Krok 3 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
4
Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę.
Krok 4 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
5
Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy po 1 jajku.
Krok 5 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
6
Na koniec ostrożnie wlewamy śmietanę i 1 łyżkę musu malinowego - ponownie miksujemy do połączenia.
Krok 6 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
7
Na ostudzony spód wylewamy 1/3 masy serowej, rozrzucamy po kilka malin, wylewamy kolejne 1/3 masy, rozrzucamy pozostałe maliny, na wierzch wylewamy resztę masy.
Krok 7 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
8
Pozostałym musem malinowym robimy kropki na wierzchu i za pomocą wykałaczki tworzymy wzorki - serduszka, esy-floresy lub co nam tylko przyjdzie do głowy.
Krok 8 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto
9
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą. Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ostudzony można od razu kroić lub włożyć do lodówki, żeby bardziej stężał.
Krok 9 - Sernik z malinami na czekoladowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 27.09.2014 14:31
pyszny serniczek!
nogawkuchni 27.09.2014 13:38
Rewelacyjny sernik,obłędny deser,prezentuje się kusząco,bardzo ciekawy i przydatny przepis.
Triss 27.09.2014 11:04
mniaam. :)
Wafelek2601 27.09.2014 09:53
Bardzo dobry
engie23 27.09.2014 08:15
pyszności :)
Iwusia 26.09.2014 23:50
ale smakowity
Monika-twin 26.09.2014 22:18
Wygląda pięknie.
IKrakowianka 26.09.2014 21:19
bardzo fajny serniczek
Renataj 26.09.2014 20:40
Apetyczne ciasto
asiczekz 26.09.2014 20:34
mniaaam zjadłabym :)
V_kuchareczka 26.09.2014 20:10
pyszny sernik
noninka77 26.09.2014 19:39
Pięknie wygląda :)
Joannasz3190 26.09.2014 18:53
Pyszności :)
Katarzyna59 26.09.2014 18:37
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak