Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 4 szt
mąka tortowa 1 i 1.2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
olej rzepakowy 110 ml
cukier waniliowy 30 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

MUS BRZOSKWINIOWY

brzoskwinie w puszce 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek

MASA MAŚLANA

białko 2 szt
cukier puder 1/2 szkl
margaryna 1 szt
serek homogenizowany 150 g/waniliowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
mleko 1/3 szkl do żelatyny

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną

Kroki postępowania

1
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy .Dalej ubijając, dodajemy wolnym strumieniem olej, następnie zmniejszamy mikser na wolne obroty i dodajemy mąkę z proszkiem, powoli lekko to miksując, gotowe ciasto przelewamy do foremki okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą , foremka o śr. 22cm i pieczemy ok 35min w tem 180st do suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze.

Krok 1 - Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną  foto
2
MUS :
Brzoskwinie miksujemy blenderem, żelatynę zalewamy 1/2 szkl soku z brzoskwiń i czekamy aż spęcznieje, następnie lekko podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuści, mieszamy wszystko razem czyli pozostały sok, mus i żelatynę, wkładamy miskę z musem do lodówki aby szybciej zaczął tężeć.
Krok 2 - Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną  foto
3
MASA MAŚLANA :
Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
Krok 3 - Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną  foto
4
Margarynę ucieramy na puszystą masę , gdy taka już będzie dodajemy serek homogenizowany i tylko miksujemy aż się połączy, ważne by serek nie był wodnisty bo się nam masa zważy.Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli ubitą pianę.
Żelatynę namaczamy w mleku, po czym ją podgrzewamy by się rozpuściła , lekko studzimy i wlewamy do masy.
Krok 4 - Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną  foto
5
Masę i mus dzielimy sobie na pół.


Biszkopt kroimy na pół i smarujemy pierwszą częścią masy na to wylewamy mus, wkładamy do zamrażarki by się szybko ścięło po czym przykładamy drugim krążkiem biszkoptu i znów dajemy masę i mus. Schładzamy.
Krok 5 - Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 16.08.2015 11:47
rewelacyjne ciasto
ada.la 01.10.2014 10:20
boski ten torcik
Ela15 26.09.2014 14:55
na pewno rewelacyjny w smaku
ben-ka 22.09.2014 09:57
Bardzo apetyczny i taki słoneczny ten torcik.
Ola1young 16.09.2014 13:19
pyszne aż ślinka leci
RenataZ-et 15.09.2014 23:05
Cudowny torcik, na pewno pyszny
Kolorowa 15.09.2014 22:11
Super słoneczny ;)
Ilona_eS 15.09.2014 21:42
wyglada zachecajaco :)
joanna30 15.09.2014 21:23
Fantastyczny ten torcik, jak kusi :)
irenka 15.09.2014 20:14
śliczny i pyszny torcik
Grazyna0211 15.09.2014 19:12
bardzo apetyczny torcik
V_kuchareczka 15.09.2014 18:56
na pewno jest pyszny
Wiktoria29 15.09.2014 18:37
wygląda przecudnie
krokus 15.09.2014 18:29
wygląda smakowicie
bhb8 15.09.2014 17:48
zapowiada się smacznie :)
Lis 15.09.2014 16:35
Super torcik:)
Pani Domu 15.09.2014 15:43
śliczny torcik
Bernadeta1 15.09.2014 15:38
słoneczny pyszny torcik
jola91 15.09.2014 15:19
Kolor przyciąga wzrok :)
Agnieszka-87-25 15.09.2014 14:46
pyszniutki !!
Anna169Hosz 15.09.2014 14:24
Rzeczywiście słoneczny - taki optymistyczny :)
Ewelina1991 15.09.2014 14:06
smaczny torcik
kasiaw 15.09.2014 13:44
wygląda bardzo apetycznie
Anna133 15.09.2014 13:43
strasznie wymieszały się kroki :( upisałam się a tu jakieś takie nie po kolei wszytsko wyszło, nie wiem czy są jakieś problemy z dodawaniem przepisów, ale zamieszczam w kom. po kolei ; BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy .Dalej ubijając, dodajemy wolnym strumieniem olej, następnie zmniejszamy mikser na wolne obroty i dodajemy mąkę z proszkiem, powoli lekko to miksując, gotowe ciasto przelewamy do foremki okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą , foremka o śr. 22cm i pieczemy ok 35min w tem 180st do suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze. MUS : Brzoskwinie miksujemy blenderem, żelatynę zalewamy 1/2 szkl soku z brzoskwiń i czekamy aż spęcznieje, następnie lekko podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuści, mieszamy wszystko razem czyli pozostały sok, mus i żelatynę, wkładamy miskę z musem do lodówki aby szybciej zaczął tężeć. MASA MAŚLANA : Białka ubijamy na sztywno z cukrem . Margarynę ucieramy na puszystą masę , gdy taka już będzie dodajemy serek homogenizowany i tylko miksujemy aż się połączy, ważne by serek nie był wodnisty bo się nam masa zważy.Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli ubitą pianę. Żelatynę namaczamy w mleku, po czym ją podgrzewamy by się rozpuściła , lekko studzimy i wlewamy do masy. SKŁADANIE: Masę i mus dzielimy sobie na pół. Biszkopt kroimy na pół i smarujemy pierwszą częścią masy na to wylewamy mus, wkładamy do zamrażarki by się szybko ścięło po czym przykładamy drugim krążkiem biszkoptu i znów dajemy masę i mus.schładzamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak