Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy dżem morelowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2 kg
cukier 50 dag
żelfix

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy dżem morelowy

Kroki postępowania

1
Morele po umyciu pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem, dodajemy odrobinę wody. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Krok 1 - Domowy dżem morelowy  foto
2
Owoców nie obieram, więc dodatkowo miksuję blenderem, żeby skórka nie była wyczuwalna w dżemie. Gotujemy dżem jeszcze przez 30 minut i przekładamy gorący do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy.
Krok 2 - Domowy dżem morelowy  foto
3
Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Krok 3 - Domowy dżem morelowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak