Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 60 g
olej z pestek winogron 1/4 szklanki
cukier trzcinowy 125 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
jajko 1 całe
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
mąka krupczatka 150 g
kakao 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
czekolada o smaku amaretto 50 g
cukinia 1 średnia
figi świeże 4 sztuki
cukier puder do oprószenia ciasta

Porada

Dotychczas piekłam to ciasto z samą cukinią, teraz jako eksperyment dodałam świeże figi. W smaku wyszło bardzo dobre.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami.

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć masło, dodać cukier trzcinowy i wlać olej, zmiksować na jednolitą masę.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
2
Wsypać cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
3
Dodać jedno całe jajko, cały czas miksując.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
4
Dodać mąkę krupczatkę.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
5
Dodać śmietanę.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
6
Do zmiksowanej masy wsypać kakao oraz kawę rozpuszczalną.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
7
Czekoladę o smaku amaretto pokroić na drobne kawałki i dodać do masy.
Krok 7 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
8
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do całości. Wymieszać łyżką.
Krok 8 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
9
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Krok 9 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
10
Pokroić każdą figę na 4 części i poukładać na cieście.
Krok 10 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
11
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 45 minut do tzw. "suchego" patyczka.
Krok 11 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto
12
Posypać chłodne ciasto cukrem pudrem.
Smacznego !
Krok 12 - Ciasto czekoladowo - cukiniowe ze świeżymi figami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.11.2014 14:52
Z figami to ja bardzo chętnie zjem :)
ONY_za_kare 18.09.2014 11:27
dobre ciasto
Czyki 16.09.2014 13:11
Dla mnie rewelacja :)
Futka 15.09.2014 20:37
Przepyszne ciasto - mniam! :)
Mniam 15.09.2014 11:38
Podoba mi się to ciasto. Musi być bardzo smaczne.
Krystyna32 15.09.2014 08:12
smaczne ciasto
Helena63 15.09.2014 07:45
jak z cukinią to koniecznie zrobię
Magula 15.09.2014 07:28
Bardzo ciekawa propozycja
w mojej kuchni 15.09.2014 00:53
smacznie dodane składniki... już lubię i wypróbuję..
wwwiolka 14.09.2014 23:21
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak