Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowo - szpinakowa z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia młoda 750 g
szpinak świeży 50 g
soczewica czerwona 50 g
rosół 1,25 litra
pomidory suszone w oleju 6 sztuk
lubczyk świeży 1 łyżka
śmietana 1/3 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowo - szpinakowa z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie (nie rozgotowujemy). Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy szpinak, gotujemy około 2 minuty i ponownie blendujemy (niekoniecznie dokładnie). Do zupy dodajemy soczewicę, śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Suszone pomidory kroimy w paseczki i razem z lubczykiem wrzucamy do zupy w ostatniej minucie jej gotowania. Gotową zupę podajemy z ugotowanym makaronem, np. nitki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak