Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe żeberka na grilla

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 2 kg
czosnek 8 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt. chili
tymianek 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
oregano 1 łyżka
cynamon 1 szczypta
ziele angielskie 2 ziarenka
Goździki całe Prymat 2 szt
ocet winny 4 łyżki
cukier 1 łyżka
kolendra 2 łyżki
chleb 0,5 bochenka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 szczypta
papryka marynowana 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe żeberka na grilla

Obierz czosnek, oczyść papryczkę z pestek. Ziele i goździki rozgnieć w moździerzu. Umyj żeberka i podziel je na porcje. Wszystkie pozostałe składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Żeberka nasmaruj masą ziołową ze wszystkich stron, każdą porcję szczelnie zawiń w kawałek folii aluminiowej, wstaw do lodówki na 24 godziny. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż zawinięte żeberka na ruszcie, grilluj przez 40 minut. Nad aluminiową foremką ostrożnie odwijaj żeberka, aby w foremce zebrał się sos. Umieść żeberka w foremce i grilluj kolejne 20 minut obracając i podlewając sosem. Grillowane żeberka podawaj z marynowaną papryką i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak