Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy po węgiersku - pörkölt

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
przecier pomidorowy 500 ml
Papryka słodka mielona Prymat 20 g
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula biała 1 duża
natka pietruszki świeża
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
papryka żółta 2 średnie
olej rzepakowy

Porada

Sosu nie zagęszczam, ale odparowuję, aż samoczynnie zgęstnieje. * Można na koniec duszenia dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy po węgiersku - pörkölt

Łopatkę wieprzową pokroić w sporą kostkę i obsmażyć na rumiano z dodatkiem kilku łyżek oleju - po obsmażeniu dodać posiekaną grubo cebulę, zeszklić stale mieszając, a na koniec wsypać opakowanie (20g) czerwonej mielonej papryki słodkiej - mieszać na małym ogniu przez chwilę, po czym zalać gorącą wodą, nakryć i dusić 30-40 minut.
Dolać pół litra przecieru pomidorowego, dodać kminek, trochę pieprzu oraz nieco przyprawy warzywnej - dusić bez pokrywki, aż mięso będzie miękkie, a część sosu odparuje.
Dodać świeżą paprykę pokrojoną w paseczki i dusić do miękkości - na kilka minut przez końcem dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Podawać z dowolnymi kluskami, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 22.09.2014 11:04
bardzo dobry gulasz
mysza75 22.09.2014 09:48
fajny gulasz, jeszcze po węgiersku nie jadłam
Anna169Hosz 21.09.2014 21:04
Pyszne mięsko!
monikalangier 21.09.2014 20:53
Uwielbiam takie gulasze
Christopher 21.09.2014 20:08
Bardzo smaczny, lubię tego typu potrawy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak