Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mleko ciepłe 200 ml
drożdże świeże 50 g
olej 50 ml
żółtko jajek 3 szt
cukier kryształ
śliwki węgierki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Z drożdży połowy cukru i mleka i mąki robimy rozczyn ,odstawiamy by trochę podrósł.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem foto
2
Resztę składników wkładamy do miski .Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem foto
3
Zagniecione ciasto układamy w misce oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką .
Krok 3 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Krok 4 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem foto
5
Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.
W ciasto wciskamy pionowo śliwki jedna obok drugiej.Całość posypujemy sporą ilością cukru i cynamonem.
Pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku ok 35 min.
Krok 5 - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 21.09.2014 16:41
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak