Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowe muffinki z pigwą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 25 dkg
kefir 250 ml
olej 125 ml
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

dodatkowo

pigwa 3 szt
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe muffinki z pigwą

Kroki postępowania

1
Pigwę obieramy wydrążamy środki kroimy w części
Dajemy do garnka zalewamy małą ilością wody dodajemy cukier cynamon .
Gotujemy aż będzie miękka .
Krok 1 - Marmurkowe  muffinki  z pigwą foto
2
Do miski wlewamy olek,kefir i wbijamy jajka mieszamy.
Krok 2 - Marmurkowe  muffinki  z pigwą foto
3
Do drugiej miski wsypujemy cukier ,mąkę ,proszek ,sodę i cynamon może być też trochę przyprawy do szarlotki .
Krok 3 - Marmurkowe  muffinki  z pigwą foto
4
Do wymieszanych płynnych składników wsypujemy suche składniki i pokrojoną w kostkę pigwę .
Mieszamy krótko.
Krok 4 - Marmurkowe  muffinki  z pigwą foto
5
Foremkę 12 szt wykładamy papierowymi papilotkami dajemy ciasto.
Na górę każdej babeczki sypiemy kawałki orzechów włoskich.
Krok 5 - Marmurkowe  muffinki  z pigwą foto
6
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 25 minut.

POLECAM!!!

Krok 6 - Marmurkowe  muffinki  z pigwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 22.09.2014 22:19
barzo fajny pomysł :-)
Margo1 20.09.2014 13:57
Bardzo lubię takie muffinki
Mniam 20.09.2014 11:52
Nigdy nic nie piekłam z pigwą. Jeżeli już ją dostanę to robię syrop. Muszę się za nią rozejrzeć, bo widzę ciekawe wypieki :)
gosia56 20.09.2014 10:49
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
mysza75 20.09.2014 10:26
jakie pyszne muffiny, i fajne nadzienie
fotoviderek 20.09.2014 08:49
Takich jeszcze nie jadłem :)
gusia1000 19.09.2014 23:11
Dobry przepis.
gosia56 19.09.2014 20:53
MagdaXXX nie czytałas przepisu pigwa jest gotowana a nie surowa;)
MagdaXXX 19.09.2014 20:10
nie za twarda jest ta pigwa w muffinkach?
Stenka 19.09.2014 19:45
super, wyobrażam sobie smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak