Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik marmurek na zimno

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser bialy tlusty 0,5 kg
truskawki świeże
Biszkopty 150 g
galaretka cytrynowa 2 opak
galaretka truskawkowa 1 opak
galaretka agrestowa 1 opak
galaretka pomarańczowa 1 opak
smietana 18% 400 ml
bita śmietana 1 opak
cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marmurek na zimno

Kroki postępowania

1
Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 1 - Sernik marmurek na zimno foto
2
Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno.
Krok 2 - Sernik marmurek na zimno foto
3
Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować.
Krok 3 - Sernik marmurek na zimno foto
4
Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części.
Krok 4 - Sernik marmurek na zimno foto
5
Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 5 - Sernik marmurek na zimno foto
6
Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki.
Krok 6 - Sernik marmurek na zimno foto
7
Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek
Krok 7 - Sernik marmurek na zimno foto
8
Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników.
Krok 8 - Sernik marmurek na zimno foto
9
Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 9 - Sernik marmurek na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak