Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
sól 1 łyżeczka
mleko 1/4 litra
olej do smażenia
szpinak 500 gram
cebula 2 sztuki
boczek wędzony 100 gram
czosnek 4 ząbki
bułka czerstwa 2 sztuki
mięso mielone 400 gram
natka pietruszki 1 sztuka
jajko 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
bulion wołowy 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM

Kroki postępowania

1
Mąkę łączę z solą, szklanką wody, olejem i zagniatam ciasto, które następnie formuję w kulę i odstawiam na 30 minut. Szpinak blanszuję, a następnie odsączam i drobno siekam i podsmażam na patelni wraz z drobno posiekanym czosnkiem.
Krok 1 - PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM foto
2
Bułki namaczam w wodzie, następnie odciskam i łączę z mięsem. Następnie dodaję do mięsa szpinak, jajka, pokrojoną drobno 1 cebulę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem i mieszam. Druga cebulę obieram drobno kroję i podsmażam na patelni wraz z boczkiem wędzonym.
Krok 2 - PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM foto
3
Ciasto na pierogi rozwałkowuję, kroję na kwadraty, nakładam na każdym łyżkę farszu, sklejam brzegi i gotuję w bulionie wołowym na małym ogniu przez 10 minut. Następnie pierogi przekładam na patelnię i podsmażam wraz z boczkiem i cebulą.
Krok 3 - PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 17.09.2014 04:34
takie pierogi to zjem z apetytem
cukiereczek 16.09.2014 17:14
domowe,apetyczne,wspaniałe
halina17 16.09.2014 16:52
SMACZNE PIEROGI.
gosia561 16.09.2014 16:46
mój ulubiony farsz
as28 16.09.2014 16:11
fajne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak