Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 4 szt. młoda z kwiatami
comber z królika 100 g
natka pietruszki 1 łyżka
sól 0 do smaku
suszone kwiaty 0 do smaku/ lawenda
suszone kwiaty 0 do smaku/ nagietek
chili 1 szczypta/ płatki
kolendra mielona 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
szałwia 2 szczypty
masło 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika

Kroki postępowania

1
Comber z królika tak sobie wyprawiłam z kości, że wyszła mi polędwiczka i taką jedną ok 10 cm użyłam.
Krok 1 - Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika  foto
2
Mięso kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy podanymi przyprawami, mieszamy, zostawiamy na 20 min.
Krok 2 - Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika  foto
3
Małe cukinie myjemy kwiat również osuszamy na papierze .
Krok 3 - Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika  foto
4
Natkę szatkujemy dodajemy do mięsa, mieszamy, z powstałego nadzienia formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, tak nam wygodniej będzie nadziać kwiaty
Krok 4 - Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika  foto
5
Do każdego kwiatka dajemy kulę nadzienia i lekko łączymy płatki, po chwili pięknie nam się kwiat zamknie
Krok 5 - Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika  foto
6
Gotowe cukinie układamy w naczyniu do zapiekania , pomiędzy dajemy masło, doprawiamy ponownie i wstawiamy do piekarnika na 25min w tem 170st , cukinie mają lekko zmięknąć a mięso powinno być upieczone.

Podajemy jako przystawkę z lekką sałatką i vinegretem
Krok 6 - Młoda cukinia z kwiatem nadziewana polędwiczką z królika  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 21.07.2016 17:03
danie ekskluzywne, ciekawe
norweska20 16.08.2015 11:48
rewelacyjne zestawienie
Anna133 07.09.2014 14:37
widzę ,że ucięło jakie suszone kwiaty, więc lawenda i nagietek , nie wiem dlaczego tak się dzieje , wcześniej dopisywałam i było to widać teraz ucina :/
Mniam 07.09.2014 12:42
Nie dziwię się, że goście zaskoczeni :) i na pewno bardzo smakowało. Świetny pomysł!
molanka 06.09.2014 22:25
fakt, z cukinii można wiele rzeczy wyczarować
Renata9 06.09.2014 20:50
super smaczne jedzonko
Anna133 06.09.2014 20:47
wspaniała przystawka, dość wykwintna, ale warto zaskoczyć gości :) Moi byli pod wrażeniem, bogactwo smaków,aromatyczne i pięknie wyglądało, szkoda ,że sezon cukinii dobiega końca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak