Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 3 szt
masło 60 g
cukinia 300 g
orzechy włoskie 140 g
mąka pełnoziarnista 100 g
cukier muscavado 140 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

polewa

czekolada 100 g
masło 30 g
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

Kroki postępowania

1
Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami.

Krok 1 - Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią foto
2
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy.
Krok 2 - Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią foto
3
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Krok 3 - Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią foto
4
Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia.
Krok 4 - Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią foto
5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Krok 5 - Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią foto
6
W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.
Krok 6 - Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 09.09.2014 12:22
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak