Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidory z papryką chilli jak keczup-sos...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory - ile potrzeba
papryczka chili - ile potrzeba
żelfix - ile potrzeba
cukier - ile potrzeba
sól - ile potrzeba
woda 1/2 litra

Porada

jeśli lubisz mniej ostre, to dać mniej chilli

Przepis i sposób przygotowania na: pomidory z papryką chilli jak keczup-sos...

małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać

pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów

do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych na połowę razem z pestkami

wlać z 1/2 litra wody i zagotować, mieszając co chwilę gotować z 20 minut i wszystko blenderem zmiksować

teraz wsypać jedno opakowanie żelfix 3:1 i z 3 minuty mieszając gotować

wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając

gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia

taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu

ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 05.09.2014 16:15
lubię takie domowe sosy, ale nie daje do nich zelfiksu
molanka 05.09.2014 13:35
najlepiej smakuje zimą
jasiek 05.09.2014 13:29
skarby na jesień
Habibi 05.09.2014 12:10
Tak właśnie robię, że dodaję żelfixy (lub samą pektynę) proporcjonalnie do ilości składnikow - ale właśnie preferujemy mimo wszystko sosy a'la pasta - bardziej do smarowania, dlatego takie robię najczęściej. Chociaż typowe półpłynne sosy również przygotowuję. Pektyna w proszku jest znacznie skuteczniejsza, niż żelfixy z dodatkami typu cukier, kwas cytrynowy czy dodatkowe stabilizatory... ale kiedy jej nie mam używam właśnie żelfix.
w mojej kuchni 05.09.2014 11:34
jak chcesz mieć bardziej stężały niż sos to musisz dać żelfixu 2lub 3 opakowania na te ilość z przepisu
pati100015 05.09.2014 11:25
ciekawy pomysł z tym żelfixem
Habibi 05.09.2014 11:12
Robię dość podobnie (też lubię limy), ale zawsze je sparzam i obieram, dodaję trochę warzyw i coś na zaostrzenie smaku :) Zazwyczaj nie dodaję więcej wody, niż 1/2 szkl. bo pomidory trochę jej puszczają - zresztą lubimy, jak sos ma konsystencję bardziej stałą :) Jest to szybki i prosty sposób z dodatkiem żel-fixu - wykorzystuję go co najmniej od 10 lat (jeśli nie dłużej) do przetworów z warzyw :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak