Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa
Rosół wlewamy do większego garnka,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie,obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.Gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie.
Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę,dusimy na wolnym ogniu,następnie dodajemy odgotowane kurki,podsmażamy 3-4 min regularnie mieszając,po tym czasie dodajemy mąkę i podsmażamy wszystko aż mąka lekko się zarumieni,cały czas dokładnie mieszamy.
Całość dodajemy do gotującego się rosołu ( dobrze mieszamy żeby nie zrobiły się grudki).Następnie dodajemy serki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż serki się rozpuszczą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i pokrojone na drobno mięsko z rosołu,wszystko mieszamy.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.