Przepis i sposób przygotowania na: Łaciate muffinki a'la zebra
Babeczki zebra - jak je przygotować?
- odpowiednia konsystencja ciasta - podobna dla ciasta waniliowego i kakaowego,
- wlewanie ciasta do papilotek - najważniejszy etap, na przemian nakładaj na siebie łyżkami warstwy ciasta waniliowego i kakaowego. Ważne jest, aby nie mieszać tych warstw, ale delikatnie je układać na sobie, aby uzyskać efekt pasków. Im dokładniej i równomierniej to zrobisz, tym bardziej efektowny będzie wzór,
- dekoracja - chociaż babeczki zebra same w sobie są już imponujące, możesz dodać do nich dodatkowe elementy, aby jeszcze bardziej podkreślić ich wyjątkowy charakter. Sprawdzą się tutaj polewa z białej czekolady z posypką lub świeżymi owocami.
Rozkłócone jajka mieszamy z mlekiem i masłem rozpuszczonym w kąpieli wodnej. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i szczyptę soli. Dodajemy do nich składniki płynne.
Mieszamy tylko do połączenia składników-łyżką. Masę dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i jeszcze raz mieszamy. Formę do muffinek wypełniamy na przemian jasnym i ciemnym ciastem (zostawiamy 1 cm do brzegu foremki). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy 20-25 minut bez termoobiegu.
Studzimy na kratce.